Kängor modell låga

Jag stör mig på att ingen verkar vilja tillverka låga kängor som görs på ett sådant sätt att man lätt kan byta sula. Överdelarna är som oanvända när sulan är slut. Så är det med "fina" märken som Haglöfs, Meindl mfl. Finns det inte en riktig känga att köpa?

Hur länge kängors sulor håller beror på vilket material de är tillverkade av. Att sulorna håller sämre än ovanlädret kan delvis bero på att ovanlädret kan underhållas med hjälp av skofett, skokräm och impregnering. Sulor som är gjutna av olika syntetiska material har många goda egenskaper så som att de är stötdämpande, ganska lätta och enkla att massproducera vilket ger ett förhållandevis bra pris. Nackdelen med dessa material är att de åldras och tappar elactisitet. Om de förvaras varmt, typ på vinden, torkar sulorna och materialet åldras fortare. Även solljus påverkar materialet. Om skorna är mer än 5 år och har förvarats varmt så kan elactisiteten ha försämrats. Tyvärr kan vi inte rekommendera någon tillverkare eftersom produktion och material förändras över tid. Vi kan däremot ge dig råd om vad som är möjligt att göra med just dina kängor. Sulor och klackar kan självklart repareras. Ta med dem till en av våra medlemmar i Sveriges Skomakarmästar förbund för rådfrågning.
​Om du har kängor med höga skaft som du vill ha låga så kan en del modeller sys om. Även detta kan våra medlemmar hjälpa dig med efter att ha tittat på kängorna.
​Carina Eneroth Beställningsskomakarmästare Skomakeri Framåt Gamla Stan Stockholm