Fråga skomakaren - Skovård

Hej! Av olyckliga omständigheter har två par skinnskor blivit stående i garderoben flera år, uppåt tio år, utan att de tagits fram, använts eller behandlats. Jag vet att det finns risk att skinn torkar och brister när materialet blir gammalt och inte underhållits rätt. Hur ska jag hantera skorna på bästa sätt nu, när de tas ut ur sin långförvaring? Ska jag smörja dem före användning för att kunna hoppas att de ännu håller? Vänliga hälsningar, Andreas

Hej.

Ja, du bör smörja dem väl innan du börjar använda dem. Använd gärna någon fin lotion innan du lägger på skokrämen, för att ge en bättre grundvård och mjuka upp skinnet lite. Använd dessutom endast högkvalitativa produkter. Många märken av sämre kvalitet innehåller inte tillräckligt mycket vårdande ämnen.

Hur rengör man bäst mocka? Räcker det med en mockaborste, eller kan man ta vatten eller ngt medel på dem? Har ett par vinröda mockaskor som jag använder varje dag.

Rengöring av mocka görs bäst med en mocka borste med metallborst på de ytor som behöver ruggas upp ordentligt. Om djupare rengöring behövs kan skorna hållas över ånga ett kort ögonblick för att luckra upp de smutsade ytorna. För mildare rengöring kan den mjukare gumiborsten användas. Om en mockarengörings produkt används så testa alltid produkten på en liten yta, tex vid insidan av hålfoten, för att se att ingen färgförändring uppstår. Rugga åter upp mockan när den har torkat helt. Avsluta med en impregneringsspray i passande färg.

Hej! Min sambo har använt sina skor lite för flitigt och fått vattenfläckar på lädret. Dvs det har bildats en missfärgning i det ljusa lädret. Kan jag göra något för att ta bort dessa fläckar? /Fredrik

Fläckar av fukt på ljusa skinn kan vara svåra att få bort. Låt en fackman titta på skorna och göra bedömningen om dessa fläckar kan jämnas ut vid rengörning och putsning. För att undvika ytterligare fukt skador måste skorna hållas väl putsade och impregnerade och bör helst inte användas vid dåligt väder eftersom de fuktskadade ytorna är extra känsliga för väta.