Fråga skomakaren - Skovård

Jag har ett par Loake skor med lädersula. Vad bör jag behandla undersidan av sulan med?

Det finns olja att smörja lädersulor på randsydda skor med, men går bra att använda dem utan behandling och bra sulor tål mycket slitage innan de behöver åtgärdas. När de blivit slitna kan de sulas om med nya lädersulor. Fråga din skomakare om de gör sulningar på randsydda skor så att jobbet blir rätt utfört.

Hur gör man bäst rent och underhåller vita glosor som är gjorda i kalvskinn?

Golfskor måste vara bra impregnerade med en passande impregnering eftersom de utsätts för fuktigt gräs. Om de har blivit blöta och smutsiga så skall de först rengöras och torka innan den vita färgen bättras på med en täckande vitfärgad skokräm och sedan impregneras. För att få produkter som passar just dina skor är det bra att ta med skorna till skomakaren eller rådfråga den butik som sålt skorna.

Hej! Av olyckliga omständigheter har två par skinnskor blivit stående i garderoben flera år, uppåt tio år, utan att de tagits fram, använts eller behandlats. Jag vet att det finns risk att skinn torkar och brister när materialet blir gammalt och inte underhållits rätt. Hur ska jag hantera skorna på bästa sätt nu, när de tas ut ur sin långförvaring? Ska jag smörja dem före användning för att kunna hoppas att de ännu håller? Vänliga hälsningar, Andreas

Hej.

Ja, du bör smörja dem väl innan du börjar använda dem. Använd gärna någon fin lotion innan du lägger på skokrämen, för att ge en bättre grundvård och mjuka upp skinnet lite. Använd dessutom endast högkvalitativa produkter. Många märken av sämre kvalitet innehåller inte tillräckligt mycket vårdande ämnen.

Hur rengör man bäst mocka? Räcker det med en mockaborste, eller kan man ta vatten eller ngt medel på dem? Har ett par vinröda mockaskor som jag använder varje dag.

Rengöring av mocka görs bäst med en mocka borste med metallborst på de ytor som behöver ruggas upp ordentligt. Om djupare rengöring behövs kan skorna hållas över ånga ett kort ögonblick för att luckra upp de smutsade ytorna. För mildare rengöring kan den mjukare gumiborsten användas. Om en mockarengörings produkt används så testa alltid produkten på en liten yta, tex vid insidan av hålfoten, för att se att ingen färgförändring uppstår. Rugga åter upp mockan när den har torkat helt. Avsluta med en impregneringsspray i passande färg.

Hej! Min sambo har använt sina skor lite för flitigt och fått vattenfläckar på lädret. Dvs det har bildats en missfärgning i det ljusa lädret. Kan jag göra något för att ta bort dessa fläckar? /Fredrik

Fläckar av fukt på ljusa skinn kan vara svåra att få bort. Låt en fackman titta på skorna och göra bedömningen om dessa fläckar kan jämnas ut vid rengörning och putsning. För att undvika ytterligare fukt skador måste skorna hållas väl putsade och impregnerade och bör helst inte användas vid dåligt väder eftersom de fuktskadade ytorna är extra känsliga för väta.