Fråga skomakaren - impregnering

Hej! Har köpt ett par Rieker varmfodrade syntetstövlar. Nu har jag råkat impregnera dem med fel impregneringsspray... De svarta stövlarna har nu en vit beläggning! Det går inte bort! Kan jag återställa dem på något sätt???? De är helt nya. /Soli

Dessvärre omöjligt att svara på utan att se skorna. Kontakta din närmaste förbundsanslutne skomakare.

heej! jag har ett par johnny bulls stövlar av läder, jag använde mig av skokräm för läder, men nu har min stövlar blivit blankare, hur får jag tillbaka min förra "matta färg" ? har panik och hoppas du kan hjälpa mig!
Hej Fetta in dom med ett tunt lager skofett, och värm sedan med en hårfön så fettet smälter. Borsta av- klart! Mvh Peter / backmansskoservice.se
Hej, Mina nya skor är från Red Wing och är enligt tillverkaren gjord av oiled-tanned leather. Min lokala skomakare säger skokräm och puts, men tillverkaren skriver minkoilja för vård. Hur ska jag göra egentligen?

Hej.

Båda har rätt. Det finns ofta flera sätt att vårda skor på rätt sätt. Är det ett oljeimpregnerat skinn handlar vården du ger dem mycket om vilket utseende du vill att skorna ska ha. Minkoljebaserade produkter vårdar bra och impregnerar bra, men ger oftast inget nytt pigment och kan ge en kladdig yta som drar åt sig smuts. Skokräm ger också vård, men sämre impregnering, men samtidigt pigment och snyggare puts.

Vill du behålla ytan som skorna har nu, skulle jag rekommendera en minkoljebaserad produkt. Massera in ett tunt lager runt hela skon (extra noggrant vid gångvecken och längs sulan – där det är störst sannolikhet att skinnet kommer i kontakt med vatten). Låt torka någon timme och polera ytan lite om det behövs. Inte för att få glans, utan för att få bort så mycket som möjligt att kladdigheten som minkoljan kan ge.

Vill du hellre ha skorna lite snygga och mer ”city” – rekommenderar jag en skokräm av bra kvalitet i lämplig färg. Då kommer skorna med tiden bli lite blankare och snyggare.

/Skomakarmästare Marcus Davidson