Miljönär-vänlig

Skomakarna får Avfall Sveriges Miljönär-märkning

Att laga sina skor är snällt både mot plånboken och mot miljön. Det uppmärksammar Avfall Sverige nu genom att märka alla de ca 100 skomakare i Skomakarmästarföbundet, som Miljönär-vänliga.

Märkningen Miljönär-vänlig har tagits fram av expertorganisationen Avfall Sverige tillsammans med Sveriges kommuner för att underlätta för alla som vill laga, låna och återanvända. Målet är att minska mängden avfall och göra hållbar konsumtion till en god vana.

I Sverige är vi visserligen bra på att ta hand om det avfall som uppstår. Men vår höga konsumtion leder inte bara till enorma mängder sopor, det innebär också att vi förbrukar jordens resurser och energi i snabb takt. Miljöpåverkan är också stor, både när varor tillverkas och när de används.

Med sin Miljönär-vänliga märkning vill Avfall Sverige uppmärksamma alla de som bidrar till att vända trenden genom att ge produkterna ett längre liv och därmed banta soppåsarna.

– Privatpersoner kan spara mycket pengar på att laga, låna och återanvända. Och vi kan tjäna miljarder ur ett samhällsekonomiskt perspektiv på att minska mängden avfall i Sverige, utan att för den skull behöva göra avkall på livskvaliteten. Skomakarna bidrar på ett konkret sätt till att människor kan återanvända de resurser som redan finns. Det är värt att uppmärksammas, säger Anna-Carin Gripwall, kommunikationschef på Avfall Sverige.

-Att reparera skor och på så sätt ge dem ett längre liv är något som vi skomakare genom tiderna alltid gjort. Att det sparar på miljön att laga är självklart och något vi är stolta över att kunna bidra med säger Anders Björkman ordförande i Sveriges Skomakarmästarförbund.

www.miljönär.se kan man se alla verksamheter som märkts som Miljönär-vänliga – kolla vilka som finns nära dig! På sajten finns också en mängd tips och råd för en mer hållbar konsumtion. Det behöver inte vara svårt.

För mer information om Miljönär-märkningen kontakta Avfall Sverige